A targoncák üzemeltetése  a legtöbb vállalatnál számos nehézséggel jár együtt.

A kihívások jelentős része a ma elérhető modern technológiák és innovatív megoldások, mint a TruckLOG targonca flottamenedzsment rendszer alkalmazásával, megoldhatóvá válik.
 
A targoncák használatához kapcsolódó leggyakoribb kihívások:

Targonca üzemeltetés problémái

Targonca kezelők által okozott károk: a felelőtlen és gondatlan targoncakezelés, és a nem rendeltetésszerű használat jelentős károkat okoz a vállalatnak. Közvetlen anyagi károkat okoznak a targoncákban, gépekben, épületekben, árukban, illetve közvetetten károkat tudnak okozni pl. termelés kieséssel, szállítási határidő csúszásával, kötbér fizetési kötelezettséggel.

Egyéni felelősségvállalás és elszámoltathatóság hiánya: a felelőtlen géphasználók és a károkozók felelősségre vonása és elszámoltathatósága nem megoldott. Ebből kifolyólag hiányzik a targoncakezelők egyéni felelősségvállalása (negatív és pozitív irányba egyaránt), a kezelői odafigyelés és gondosság nem megfelelő.

Alacsony kihasználtságú gépek és kezelői hatékonyság: tényadatok hiányában nem megállapítható a targoncák tényleges kihasználtsága, nem transzparens az egyes műszakok, gyártóhelyek, raktárak, illetve egyéb területek anyagmozgatási teljesítménye (gép és munkaerő), hiányzik az összehasonlíthatóság. A hatékonyság szisztematikus növeléséhez nincs információ a vezetés kezében.

Erőforrásért való harc új gépek beszerzésekor: tényadatok nélküli, elméleti tudáson alapuló, érzésekre, véleményekre támaszkodó döntéshozatal a targoncaflotta bővítési kérdéseknél. Gyakori a kapacitások túltervezése, ami gazdasági oldalról indokolatlanul plusz terheket ró a vállalatra.

Karbantartáshoz kapcsolódó nehézségek: a kötelező karbantartások gyakran késnek, vagy elmaradnak. A nehézkes üzemóra nyomon követés és nyilvántartás miatt a karbantartások nem az üzemóra szerint indokolt időpontokban történnek (inkább naptár szerinti fix időpontokban), ami indokolatlan többletköltségeket okoz. Nem megoldott az üzemórák és az ahhoz kötött események nyilvántartása, illetve nehézkes a rendelkezésre állás mérése.

Biztonsági előírások betartatása: a szabályozók és a vállalat által megkövetelt biztonsági előírások betartatása nem megoldott. Gyakori, hogy a kezelők nem végzik el a kötelezően előírt műszakos ellenőrzéseket, vagy engedéllyel nem rendelkező, képzetlen kezelők is vezetik a targoncákat. Ezek súlyos jogi, felelősségi és munkavédelmi kérdéseket vetnek fel.

Magas üzemeltetési és karbantartási költségek: összességében az alacsony kihasználtság, a kezelők által okozott károk, a nem megfelelő karbantartások miatt az anyagmozgatási költségek magasak.

A targoncaflottát üzemeltető cégek többsége Targonca Menedzsment és Információs Rendszer bevezetésével oldja meg problémáit.

Tekintse meg, hogyan tudja biztonságosabbá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni működését a TruckLOG targonca flottamenedzsment rendszer alkalmazásával.

Kapcsolat
iTruck Solutions Kft.
1044 Budapest,
Ipari Park u. 10.
Telefon: +36-30-642-8345
E-mail: info@itrucksolutions.hu
Keresés
Bemutató-film
Tekintse meg TruckLOG Targonca Flotta Menedzsment rendszerünk angol nyelvű videóját: